2011 Gulu 1 – Uganda

Cre8 was van 13 augustus tot en met 4 september 2011 in Gulu, Oeganda. Samen met YADEN, onze vaste partner, organiseerden wij een muziektheaterproject. Door theater en kunst wil Cre8 oorlogsslachtoffers een stem en een gezicht geven, een podium waar ze zich kunnen uiten en waar ze samen kunnen werken. Het was voor Cre8 de eerste keer in Oeganda.

Meer dan twintig jaar was Noord-Oeganda in de greep van oorlog en geweld. Volgens schattingen zijn er in de oorlog door het Lord’s Resistance Army ruim 60.000 kinderen ontvoerd en gedwongen te moorden, te roven of zich te prostitueren. Veel jongeren in Noord-Oeganda hebben last van de nasleep van deze oorlog. Gelukkig zijn er veel organisaties die zich het leed van deze jongeren hebben aangetrokken zoals Warchild en SOS kinderdorpen.

Ook hebben veel gemeenschappen zelf jongerenorganisaties opgezet en zijn er in en om Gulu weer groepen opgericht die proberen om de prachtige cultuur van de plaatselijke bevolking, de Acheoli, weer tot leven te brengen. Met een aantal van deze groepen gaan we samenwerken. In november 2010 hebben we deze groepen bezocht om kennis mee te maken. Samen met onze vaste partner in Oost-Afrika; YADEN droeg Cre8 in augustus een steentje bij aan het verwerkingsproces en het oppakken van het ‘normale’ leven van deze jongeren.

2010 House of talent 2 - Tanzania
2012 Gulu 2 - Uganda